Na de twee is nee-fase, zijn we dan nu aanbelandt in de waaaaaaaaaarom-fase (al hoor ik nog steeds meer ja dan nee).
Ongeveer elke zin die Ava uitspreekt is namelijk een waarom-vraag.
Ik ben de hele dag door vragen aan het beantwoorden, want op elk antwoord dat ik geef, volgt namelijk -je raadt het al -weer een vraag!

Dat gaat dan ongeveer zo:
“Okay, liefje, kom we gaan. We moeten naar huis”
“ Waarom?”
“Omdat het tijd is om naar huis te gaan”
“Waarom”
“Nou alle kindjes gaan nu naar huis en wij ook. We gaan lekker eten thuis.”
“Waarom?”
“Omdat de juffen van de kinderopvang ook naar huis gaan en ik lekker ga koken”
“Waarom?”
Boem Boem. (Het geluid van mijn hoofd dat ik tegen de muur aanbonk omdat ik stapelgek ervan word;-))
Herken je dit ook?
tumblr_inline_mo2ru9qoe41qddlmh
In het begin was ik nog blij verrast: ineens kunnen we echte gesprekken voeren met elkaar. En daarbij word ik ook nog eens zelf aangezet tot verder-filosoferen over “het waarom” van het leven: want ja inderdaad waarom is het eigenlijk gezellig om te dansen  en waarom is een bepaald persoon lief?
Maar na een week of twee na een korte nacht slaap en een suikerdipje sloeg dit enthousiasme om naar irritatie en riep ik uit: “nou daarom”!
Ai, toch een gevalletje geduld op en zo’n typische moeder-uitval.

tumblr_inline_mn4whg3btx1qz4rgp
Nu ben ik zelf ook best nieuwsgierig aangelegd en dus creeerde ik mijn eigen waarom vraag: waaroooom toch steeds dat ge-waarom?

Hierom dus:
Volgens opvoedadvies.nl beginnen de meeste kinderen zo rond de drie jaar met het stellen van ‘waarom-vragen’. Je kind is nieuwsgierig en wil weten en begrijpen. Door middel van ‘waarom-vragen’ breidt je kind zijn kennis van en begrip over de wereld om hem heen uit door het gebruik van de taal. Hij gebruikt taal in plaats van te doen, zoals aanraken, bewegen, ruiken, proeven, etc.

Het stellen van waarom-vragen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind en maakt deel uit van het leerproces dat een kind doorloopt, zowel in de taalontwikkeling als op het gebied van de cognitie (kennisontwikkeling)..
Dit is dus een grote mijlpaal . Door het stellen van vragen, leert je kind verbanden te leggen en probeert hiermee steeds meer grip te krijgen op de wereld om zich heen.

5-x-waarom-ocher

Verder ontdek ik online dat het stellen van een ‘waarom’-vraag veel meer denkwerk kost voor een kind dan een ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’- vraag?  ‘Waarom’-vragen doen meer een beroep op: hoe zit iets in elkaar?
Het meeste indruk op mij maakt deze wetenschap: als je de ‘waarom’-vragen vaak negeert, kan je kind het gevoel krijgen dat hij domme of rare vragen stelt en dat dát een negatief effect kan hebben op zijn ontwikkeling.
Okay duidelijk: dat willen we natuurlijk absoluut niet, maar hoe ga ik in hemelsnaam hiermee om als ik het toch echt zat begin te worden na de 1000ste waarom?

662aa89094c4227b9d867b1f4fcc82020b682e00

Hier wat tips om je antwoord game te uppen naar een hogere level:

Neem de vragen serieus
Een vraag kan misschien onzinnig klinken voor jou, maar je kind stelt ze niet zomaar. Neem zijn vragen dus altijd serieus.

question

Leg het simpel uit
Probeer het niet te ingewikkeld of gedetailleerd uit te leggen. Als je kind vraagt: ‘Waarom waaien er zoveel blaadjes over de straat? Hoef je dit niet als een bioloog uit te gaan leggen, maar voldoet een simpel: ‘Omdat het herfst is. Dan zorgt de wind ervoor dat alle blaadjes van de bomen waaien’.

Draai de rollen af en toe om
In plaats van je kind alle vragen te laten stellen, kun jij de rollen ook omdraaien en dezelfde vraag terugstellen. Zo vraag ik Ava zelf waarom zij denkt dat we poepen of waarom het niet handig is om in een badjas naar de kinderopvang te gaan. Zo stimuleer ik haar ontwikkeling extra en heb ik zelf ook nog wat te lachen;-)

Leg het later uit
Je hoeft niet altijd meteen een antwoord te geven. Je kunt best zeggen dat mama nu even geen tijd heeft, maar dat je er bijvoorbeeld tijdens het avondeten op terugkomt.

Hetzelfde antwoord in andere woorden
In deze fase wil je kind alles weten. Hij hoort iedereen praten en probeert dat allemaal te begrijpen. Geef dus juist antwoord op de ‘waarom’-vragen, maar praat jezelf niet vast. Geef gewoon steeds dezelfde uitleg maar met net iets andere woorden.

Laat papa of mama het oplossen;-)
Zeg: ‘morgen is er weer een dag en dan beantwoordt papa (of mama) al je vragen!

Koop een leuk boek met antwoorden
Het WAAROM boek’ van Martine Laffon.
Dit boek geeft leuke antwoorden op 71 vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
1001004002713801

Tot zover mijn tips om deze fase te surviven (naast de aanschaf van een goede koptelefoon;-)), benieuwd naar die van jullie!

Liefs Amsterdam-mom

Even voorstellen: blogster Amsterdam Mom Romy
Amsterdam-mom foto fb
Romy is vijfendertig jaar en moeder van dochter Ava (drie jaar), in haar blogs voor Koter&Co deelt ze haar belevenissen en ervaringen als mom in de stad Amsterdam